Ga naar inhoud

7 tips om je tuin winterklaar te maken

Oktober is de perfecte maand om je tuin klaar te maken voor de winter. Door op tijd te beginnen, zorg je ervoor dat je tuin er netjes bij ligt wanneer de lente begint. Je tuin winterklaar maken is een klus waarbij verschillende soorten afval vrijkomen, waarvoor het huren van de juiste container een slimme keuze is. Volg deze 7 tips om je tuin winterklaar te maken!

  1. Home
  2. Klussen
  3. Tuin winterklaar maken

Wanneer maak je je tuin winterklaar?

Je tuin winterklaar maken doe je het beste in oktober. In september zijn sommige planten nog in bloei, dus het is slim om te wachten tot de herfst écht begint. Begin of half oktober is vaak het perfecte moment om te snoeien en te zorgen dat alles klaar is voor de winterkou.

Mocht je je afvragen of het wel nodig is om je tuin winterklaar te maken: het antwoord is ja! Door nu voorbereidingen te treffen, bescherm je de planten en het gazon tegen vorst en andere winterse omstandigheden. Dit helpt je tuin beter de winter door te komen en zorgt ervoor dat alles in het voorjaar weer snel tot bloei komt.

Als je te vroeg begint, loop je het risico dat planten nog in bloei zijn en hun voedingsstoffen verliezen. Te laat beginnen kan ervoor zorgen dat je overhaast te werk moet gaan wanneer het weer omslaat. Het is dus een kwestie van goed plannen en de juiste timing kiezen.

Snoeien voor een winterklare tuin

Een van de belangrijkste klussen bij het winterklaar maken van je tuin is het snoeien van heggen, bomen en vaste planten. Door nu te snoeien, blijven je planten gezond en zullen ze in het voorjaar beter groeien. Vergeet niet om dode takken en bladeren te verwijderen; dit voorkomt ziektes en schimmels in je tuin.

Snoeiafval kan flink oplopen, vooral bij grote heggen en bomen. Om al dat groenafval eenvoudig af te voeren, is het slim om een groen container te huren. Voor grotere snoeiklussen is een 6m3 container vaak de beste keuze. Hier passen ook lange takken in, zodat je niet onnodig alles klein hoeft te maken. Bekijk onze 6m3 groenafval containers.

Tuin snoeien

Buitenkraan winterklaar maken

Vergeet naast het snoeien niet je buitenkraan! Dit is een veelvoorkomend punt dat makkelijk over het hoofd wordt gezien. Leeg de leiding en sluit de kraan af om te voorkomen dat het water bevriest en de leiding knapt. Dit is een simpele handeling, maar kan veel problemen voorkomen. Rol ook je tuinslang op en berg deze op in een vorstvrije ruimte.

Denk hierbij ook aan andere buitenvoorzieningen, zoals sproeiers en fonteintjes. Deze kunnen ook last krijgen van de kou en moeten worden afgekoppeld of goed beschermd worden tegen de vorst.

Vaste planten winterklaar maken

Vaste planten zoals lavendel, rozen en hortensia's kunnen vaak wel wat snoeiwerk gebruiken, maar ze hebben ook extra bescherming nodig tegen de kou. Bedek ze met een laag bladeren, stro of gebruik speciale plantendekens. Dit voorkomt dat de wortels bevriezen tijdens strenge vorst.

Niet alle vaste planten hoef je per se terug te snoeien. Kijk goed naar de specifieke behoeften van elke plantensoort. Sommige planten hebben baat bij een beetje hoogte, omdat dit natuurlijke bescherming biedt tegen de kou.

Hortensia winterklaar maken

Bij hortensia’s is het belangrijk om te weten welke soort je hebt. Sommige hortensia’s, zoals de boerenhortensia, kun je beter pas in het voorjaar snoeien. Heb je een andere soort? Dan kun je deze in oktober snoeien om een gezonde groei in het nieuwe jaar te stimuleren.

Bedek de hortensia’s met wat bladeren of een vliesdoek om ze te beschermen tegen de ergste kou. Hortensia’s zijn gevoelig voor vorst, dus het is belangrijk om ze goed af te dekken, vooral als ze op een open plek staan waar veel wind staat.

Hortensia snoeien

Vijver winterklaar maken

Een vijver winterklaar maken vraagt om wat extra aandacht. Haal bijvoorbeeld dode bladeren en ander organisch materiaal uit de vijver om te voorkomen dat het water te veel voedingsstoffen krijgt. Te veel organisch afval kan leiden tot algen in het voorjaar, wat slecht is voor het ecosysteem van je vijver.

Als je vissen hebt, zorg er dan voor dat ze een beschutte, diepere plek hebben om de winter door te komen. Het is ook aan te raden om een ijsvrijhouder in je vijver te plaatsen, zodat het wateroppervlak niet helemaal dichtvriest.

Gazon winterklaar maken

Het gazon heeft wat extra zorg nodig voordat de winter begint. Maai het gras voor de laatste keer in oktober, maar niet te kort. Zorg dat het gras ongeveer 5 cm lang blijft, zodat het voldoende bescherming heeft tegen de kou zonder dat het te lang wordt en gaat rotten.

Je kunt ook een herfstbemesting toepassen. Dit helpt het gras om sterk genoeg te blijven tijdens de wintermaanden, waardoor het in het voorjaar weer fris en gezond kan groeien. Vergeet niet om bladeren van het gazon te harken, zodat ze geen verstikking veroorzaken.

Bloembollen planten

De herfst is de perfecte tijd om bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen te planten. Door deze in oktober of november in de grond te zetten, zorg je ervoor dat ze in het voorjaar op tijd opkomen en je tuin weer kleur geven.

Bloembollen kunnen het beste geplant worden op een diepte van drie keer hun grootte. Zorg dat je ze in goed doorlatende grond plaatst, want ze houden niet van natte voeten in de winter.

Bloembollen planten

Eenjarige planten verwijderen

Eenjarige planten zoals petunia's en geraniums hebben hun beste tijd gehad tegen het einde van de herfst. Verwijder ze uit je tuin om plaats te maken voor nieuwe planten in het voorjaar. Dit voorkomt dat ze gaan rotten en ziekten verspreiden in je tuin.

Het afval van eenjarige planten kun je kwijt in een tuinafval container. Door een container te huren, hoef je niet steeds op en neer naar de milieustraat en kun je al je afval in één keer kwijt.

Tuinafval en snoeiafval afvoeren in een container

Bij het winterklaar maken van je tuin komt veel afval vrij, zoals snoeiafval, bladeren, takken en ander tuinafval. Om te voorkomen dat je telkens naar de milieustraat moet rijden, is het handig om een tuinafval container of groen container te huren. Hiermee kun je al het afval in één keer afvoeren en houd je je tuin netjes.

Een tuinafval container is geschikt voor zowel groen als gemengd tuinafval, zoals snoeiafval, takken, bladeren, maar ook bijvoorbeeld puin of zand dat vrijkomt bij tuinverbouwingen. Huur hier jouw tuinafval container.

Een groen container is specifiek bedoeld voor organisch afval, zoals takken, bladeren en snoeiafval. Dit afval mag op de composthoop, en met een groen container ben je ervan verzekerd dat alles netjes wordt afgevoerd. Huur hier jouw groen container.